Don’t quit, do it!

Woensdagnamiddag kwamen Marco Kana en Sieben Dewaele onze jongeren motiveren in aanloop naar hun examens. Samen met onze pedagogische cel benadrukten ze het belang van goed werken op school.

Grote talenten worden niet alleen op het veld gevormd, maar ook op de schoolbanken. Onze jonge spelers mogen dan wel veel talent hebben, ze zullen niet allemaal doorbreken in het voetbal. Het programma Purple Talents geeft hen de kans om een diploma secundair onderwijs te behalen om vervolgens, zoals enkele andere spelers hen voordeden, hogere studies aan te vatten. Als je gemotiveerd bent en alles geeft, dan zal je altijd slagen. Is het niet op het voetbalveld, dan wel in het leven dankzij een diploma.

Dat was ook de boodschap die Marco en Sieben meegaven. Marco Kana legde de jongeren uit hoe hij zijn drukke agenda beheert en alles goed inplant, met behulp van onze pedagogische cel en de partnerscholen. “Toen ik instapte in dit programma, was alles opgebouwd rondom het voetbal. Het was ideaal. Alles zit zo in elkaar dat er een perfect evenwicht is tussen voetballen en studeren. Maar voor mij is het een beetje complexer geworden nu dan voor jullie, want het eerste elftal kan zich niet aanpassen aan de schoolkalender. Ik mis lessen vanwege de sportieve kalender, maar ik moet dan wel alles achteraf inhalen. Ik heb ook een apart examenrooster. Ik kan me dus volop concentreren op het voetbal en op het veld hoef ik aan niets anders te denken. Het is dus zeker mogelijk om het te combineren, maar dan wel op voorwaarde dat je de WIL hebt om te slagen. Als je je goed inzet op school, zullen ook de leerkrachten het maximum doen om jou te helpen. Als ik één belangrijk advies kan meegeven, dan is het om een planning uit te werken. Ik heb ook momenten waarop ik moe ben of liever wat op de PlayStation speel. Maar toch, hou je aan je planning en er zullen vanzelf wel momenten volgen om te spelen en je vrienden te zien.”

Sieben Dewaele heeft in tegenstelling tot Marco de schoolbanken al een tijdje geleden verlaten. Toch blijft hij een goed voorbeeld van ons geslaagde Purple Talents programma. “Het is ontzettend belangrijk om je diploma te behalen, want wat als je geblesseerd raakt? Je weet nooit wat er kan gebeuren in het leven en zo kan je eventueel, ook al word je profvoetballer, later makkelijker een taal leren bijvoorbeeld. Als speler vond ik het fantastisch om overdag al te kunnen trainen. Maar inderdaad, het is lastig om dan nadien je lessen in te halen. En hoe ouder je wordt, hoe meer lessen je zal missen… Wat ook zeer belangrijk is: luister goed tijdens de lessen en steun elkaar. Ik zat in klas met andere spelers die op internaat zaten. We pushten elkaar om goed te studeren. Net zoals op het veld is het makkelijk om samen doelen te bereiken. Toch mag je niet alleen aan voetbal en studeren denken. Vergeet ook niet om tijd door te brengen met je familie en vrienden, om goed te ontspannen. Net zoals Marco aanhaalde, werk een planning uit die je toelaat om ook momenten van vrijheid en ontspanning te hebben.”

De komende weken zullen lastig zijn, met onvermijdelijk enkele opofferingen. Onze pedagogische cel gaf daarom ook wat examenadvies mee aan onze spelers. Dwaal niet af op het internet of op je smartphone. Focus je volledig op je werk in een rustige en goed geventileerde ruimte. Plan momenten van ontspanning in, eet goed, slaap goed en denk vooral positief: iedereen kan slagen als je hard genoeg werkt!

Veel moed en succes aan al onze jonge spelers. Don’t quit, do it!

Lees verder